Ασωπός: Υπάρχει Ελπίδα

Ασωπός - υπάρχει ελπίδα

3, 4 και 5 Ιουνίου
Πλαταιές
- Οινόφυτα - Ωρωπός

Το Κέντρο Ελικώνας σε συνεργασία με Εθελοντικές Δυνάμεις Σχηματαρίου – ΕΔΥΣ, Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και πολιτισμού, Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο Δηλεσίου, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγ.Θωμά, Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτουφίου, ‘‘ΩΕΡΟΗ’’ Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών, Πολίτες για την Αειφορία, Σύλλογο πολιτιστικής Ανάπτυξης Λάϊος, Βιοζώ, Ομοσπονδια Συλώγων Ωρωπού, με την υποστήριξη των δήμων Θηβαίων και Ωρωπού, με την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , της Περιφέρειας Αττικής - Περιφερικής ενότητας Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, σχεδιάζουν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 3, 4 και 5 Ιουνίου σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις πηγές ως την εκβολή του ποταμού Ασωπού.

Ο Ασωπός ήταν ο Θεός των ποταμών, λατρευόταν για τα καθαρά του νερά και θεωρούνταν πατέρας των λαών που ζούσαν στις όχθες του.

Εδώ και χρόνια συντελείται ένα οικολογικό έγκλημα. Τόνοι βιομηχανικών λυμάτων διοχετεύονται κάθε χρόνο στα νερά του Ασωπού. Προεδρικό Διάταγμα του 1969 χαρακτήριζε τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων. Σήμερα, 42 χρόνια αργότερα, εκατοντάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι χωρίς καμιά επεξεργασία.

Χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι τα νερά του περιέχουν δηλητήρια σε ποσότητα μεγαλύτερη από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει μολυνθεί, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του πόσιμου νερού και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η αγροτική παραγωγή της περιοχής έχει πληγεί.

Πέρσι το καλοκαίρι οργανώσαμε ένα τριήμερο αφιερωμένο στον ποταμό. Πήραμε το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα. Το ΥΠΕΚΑ αποχαρακτήρισε τον Ασωπό από Αγωγό Βιομηχανικών Λημμάτων.

Φέτος επιδιώκουμε να διακοπεί άμεσα η μόλυνση του ποταμού Ασωπού. Να κάνουμε πράξη την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αποχαρακτήρισε τον Ασωπό από Αγωγό Βιομηχανικών Λημμάτων, κλείνοντας στη πηγή, τους παράνομους αγωγούς.

Οργανώνουμε συζητήσεις, δράσεις , εκδηλώσεις κάθε μέρα και σε διαφορετικό μέρος δίπλα στο ποτάμι:

3 Ιουνίου στις Πλαταιές – στην πηγή του Ασωπού,

4 Ιουνίου στο Οινόφυτα – δίπλα στο ποτάμι

5 Ιουνίου στον Ωρωπό – εκβολή του ποταμού.

Ας γίνουν οι ίδιες μας οι πράξεις μέρος της λύσης του προβλήματος.

Για τον Ασωπό υπάρχει ελπίδα, είμαστε όλοι Εμείς.

Θα είμαστε όλοι εκεί, γιατί ο αγώνας για τη σωτηρία του Ασωπού είναι υπόθεση όλων μας.

Ο Ασωπός πρέπει να ξαναπάρει το σκήπτρο του Θεού των Ποταμών και του Καθαρού Νερού, όπως του αρμόζει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κέντρο Ελικώνας

KIN 6947600420

www.kentro-elikonas.gr

info@kentro-elikonas.gr

Βρείτε μας στο facebook

Find It