Έρχεται συνολική λύση από ΥΠΕΚΑ για Ασωπό

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, πραγματοποίησε σήμερα παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, Κωνσταντίνου Τριάντη, συναντήσεις με εκπροσώπους των ενδιαφερομένων μερών της περιοχής του Ασωπού, η οποία αντιμετωπίζει έντονο και μεγάλης έκτασης περιβαλλοντική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε πρώτα με τον Δήμαρχο Τανάγρας, Ευάγγελο Γεωργίου, και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους εγκατεστημένων στην περιοχή βιομηχανιών, Ευθύμιο Βιδάλη (αντιπρόεδρο ΣΕΒ), Νίκο Κουδούνη (Πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας) και Παναγιώτη Σκιαδά (διευθυντή Περιβάλλοντος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ), αλλά και με τους Πάσιο Ιωάννη και Γεωργιάδη Στέφανο (Γενικοί Διευθυντές) της ΕΥΔΑΠ. 
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ανέλυσε τη συνολική προσέγγιση του ΥΠΕΚΑ στο θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού προκειμένου από κοινού να ορίσουν το επόμενο βήμα. Οι σημερινές συναντήσεις έρχονται σε συνέχεια εκτεταμένων και πολύμηνων συζητήσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβαν η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση του Υπουργού Αναπληρωτή, Σταύρου Καλαφάτη, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, όπως ο Δήμος Τανάγρας, επιχειρηματικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς και η ΕΥΔΑΠ. 
 Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε: «Το πρόβλημα του Ασωπού ήταν «επείγον» για την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να συγκεραστούν απόψεις, να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και να αναδειχτεί η βούληση για την προστασία του κοινωνικού καλού, γιατί αυτή είναι και η ουσία της περιβαλλοντικής προστασίας. Να αναδειχτεί ότι όλοι κερδίζουμε από το να «τρέχει στην Ελλάδα καθαρό νερό» και να βρούμε λύση που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Το ΥΠΕΚΑ, με όσα μέσα διαθέτει, ετοίμασε το σχέδιο και εξασφαλίζει τους πόρους για τις υποδομές που θα χρειαστούν. Πιστεύω ότι η ευκαιρία που δημιουργήσαμε με συνεννόηση και καλό συντονισμό, θα γίνει και η λύση που χρόνια τώρα περιμένει η τοπική κοινωνία και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιμένει.» 
 Η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού», έχει ως στόχο να αντιμετωπισθεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στην περιοχή του Ασωπού παρατηρείται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση από έλλειψη ικανών ποσοτήτων ασφαλούς νερού, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, υπάρχει μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση στην περιοχή, ενώ οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του Δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής. 
Οι βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρυμένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα. Κρίνεται συνεπώς απαραίτητη η συνολική αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων στην περιοχή του Ασωπού. Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που ετοιμάζεται συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων (επιφανειακών και υπογείων νερών) στην περιοχή του Ασωπού. Παράλληλα, δεδομένης της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής, το έργο θα συμβάλει στην εφαρμογή των κοινοτικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας και απορρέουν από Οδηγίες, όπως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60/ΕΚ) και η Οδηγία για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (91/676/ΕΟΚ). 
 Το σχέδιο που ολοκληρώνεται και θα παρουσιαστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, βασίζεται στους εξής άξονες δράσης: 
• Έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα και εμπλουτισμό με νερό καλής ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής 
• Δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού διάθεσης των βιομηχανικών λυμάτων της περιοχής 
• Έργα ύδρευσης για για την ομαλή τροφοδοσία αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό 
• Δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής 
• Έμφαση στον περιβαλλοντικό έλεγχο, με μόνιμη παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην περιοχή Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, το Υπουργείο περνά για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από τη θεωρία στην πράξη, εστιάζοντας όχι στο νομοθετικό πλαίσιο, που υπάρχει ήδη, αλλά σε συνεργασίες, συντονισμό φορέων και ενδιαφερομένων, ανεύρεση βέλτιστων πρακτικών. 
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

Πανηγύρι της Παναγιάς στον Άγιο Θωμά


Find It