Χρέος Καλλικρατικού δήμου Τανάγρας

Σε 1.650.139 Ευρώ ανέρχεται το χρέος του δήμου μας μετά το άθροισμα των χρεών των τεσσάρων συννενούμενων δήμων.

Οι προϋποθέσεις και οι όροι που μπαίνουν από τον νόμο για τη σύναψη νέων δανείων ενδέχεται να είναι αρκετά δύσκολοι και «επίπονοι» για τους περισσότερους νέους δήμους.

Νέοι όροι δανεισμού

Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα μπορούν να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση χρεών τους, εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

α. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε δήμου ή περιφέρειας δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

β. Το συνολικό χρέος του δήμου και της περιφέρειας που δανείζεται δεν υπερβαίνει ένα ποσοστό των συνολικών εσόδων του, που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έπειτα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

Για τη σύναψη δανείων για την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ισχύουν τα εξής:

  1. Πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη ή προμελέτη ή οριστική μελέτη των έργων ή προμηθειών για τα οποία θα συνομολογηθεί το δάνειο.
  2. Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί το δάνειο για σκοπό άλλον από εκείνον για τον οποίο συνομολογήθηκε.
  3. Οι διατάξεις που επιβάλλουν την παράσταση δικηγόρων κατά τη σύνταξη δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων δεν εφαρμόζονται για τις περιφέρειες. Οι συμβάσεις για τη συνομολόγηση των δανείων δεν επιβαρύνονται με τέλη και δικαιώματα υπέρ τρίτων.
  4. Τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα στις συμβάσεις συνομολόγησης δανείων εκ μέρους περιφερειών μειώνονται στο 50%. Τα κάθε είδους δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων, για την εγγραφή υποθήκης, προσημειώσεως ή κατασχέσεως σε βάρος περιφέρειας, μειώνονται επίσης στο 50%.
  5. Εγγυήσεις του Δημοσίου για τη σύναψη δανείων παρέχονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Η εγγύηση μπορεί να παρέχεται με όρους που αφορούν τη χρονική διάρκεια, τις προϋποθέσεις για την παροχή και εξόφληση του δανείου και τις ασφάλειες που πρέπει να παράσχει ο δανειζόμενος, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται και η εκχώρηση πόρων.
  6. Η διάρκεια και η είσπραξη των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών που είχαν εκχωρήσει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή εκχωρούν οι περιφέρειες για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των δανείων παρατείνεται αυτοδικαίως έως την πλήρη εξόφληση των δανείων αυτών.

Find It