Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Δήμο Τανάγρας και στην περιοχή του Ασωπού

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισκέφτηκε σήμερα την περιοχή του Ασωπού και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Τανάγρας, Ευάγγελο Γεωργίου, στο Σχηματάρι, για τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, τη δημιουργία υποδομών για την αρμονική συνύπαρξη των χρήσεων κατοικίας και αναψυχής, με μία αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, αποτελεί πεδίο στήριξης σε κάθε επίπεδο από την πολιτεία και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ειδικά, για το μείζον ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού, το ΥΠΕΚΑ έχει προωθήσει και δεσμεύεται να ολοκληρώσει άμεσα όλες τις αναγκαίες ενέργειες (θεσμικά και ελεγκτικά μέτρα, έργα υποδομών).

Συγκεκριμένα:

· Εντατικοποίηση της παρακολούθησης των υδάτων
· Συνέχιση της εξασφάλισης καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους της περιοχής με μεταφορά νερού από το Μόρνο.
· Ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού (τον Οκτώβριο εντάσσοντοι οι βιολογικοί Κυριακίου, Βαγίων, προϋπολογισμού 4 και 5 εκ αντίστοιχα), ενώ οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το Δήμο Τανάγρας για να προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού Οινοφύτων.
· Προώθηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Περιβαλλοντικού Κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή που υιοθέτησε η Υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη το 2010, εντείνοντας τους ελέγχους σε βιομηχανίες και βιολογικούς καθαρισμούς και μελετώντας λύσεις αποκατάστασης.
· Ίδρυση Τομέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας με έδρα τα ΟΙΝΟΦΥΤΑ για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την περιοχή Ασωπού (Οινοφύτων-Σχηματαρίου) και της περιοχής Μεσσαπίας (Ν. 4014/11 για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση).
· Συνεργασία με ΕΥΔΑΠ και ΣΕΒ για να βρεθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία κεντρικού αγωγού επεξεργασίας αποβλήτων για τις βιομηχανίες της περιοχής.
· Συνεργασία με τη Γ. Γραμματεία Βιομηχανίας για την οργάνωση ΒΙΠΕ- Επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή.
· Τέλος, το ΥΠΕΚΑ προωθεί εναλλακτικές μορφές υδροδότησης όπου σημειώνονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης. Χωρίς αυτό να δημιουργεί ανησυχία για τα υφιστάμενα όρια και την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων της περιοχής.

Ενημερωτικό Σημείωμα για τα θέματα της περιοχής Δήμου Τανάγρας

1. Για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων:
• Σε εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά, αξιοποιούνται όλα τα υπάρχοντα στοιχεία κι οι μελέτες για το Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Στερεάς Ελλάδας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012.
• Το επικαιροποιημένο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων περιλαμβάνει για την περιοχή του Ασωπού 5 θέσεις δειγματοληψίας στον ποταμό και περίπου 30 θέσεις για τα υπόγεια νερά της λεκάνης.

2. Για καθαρό πόσιμο νερό:
• Πέραν του ότι τα Οινόφυτα ήδη τροφοδοτούνται με νερό του Μόρνου, ολοκληρώθηκαν από την ΕΥΔΑΠ οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο, μέσω του διυλιστηρίου Θηβών, σε κοινότητες της περιοχής (Νεοχωράκι, Ελαιώνας) και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενέταξε τα σχετικά έργα για χρηματοδότηση, με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑ Θήβας. Η χρηματοδότηση των έργων γίνεται από το ΥΠΕΚΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ) με πιστώσεις που έχουν ήδη εκχωρηθεί στην Περιφέρεια.

3. Ένταξη έργων στο ΕΠΠΕΡΑΑ:
• Στην περιοχή της Βοιωτίας μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στις Προσκλήσεις του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. που αφορούν στη Διαχείριση Λυμάτων συνολικά έξι (6) έργα αξίας 72 εκ.€ . Τα ενταγμένα έργα αφορούν:
1. Ολοκλήρωση Αποχέτευσης και Βιολογικού Καθαρισμού Ορχομενού – 11 εκ.€.
2. Αποχέτευση στους οικισμούς Πλάκα Δήλεσι & Δήλεσι και Επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Σχηματαρίου/Οινοφύτων – 26 εκ.€.
3. Αποχέτευση και Βιολογικός Καθαρισμός στους οικισμούς Μαυρομματίου, Λεονταρίου και Θεσπιέων – 12 εκ.€.
4. Αποχέτευση και Βιολογικός Καθαρισμός Διστόμου – 7,7 εκ.€.
5. Αποχέτευση και Βιολογικός Καθαρισμός Αγίου Γεωργίου – 6 εκ.€.
6. Δίκτυο ακαθάρτων Αλιάρτου – 9,5 εκ.€.
• Εντάσσονται εντός του Οκτωβρίου ακόμα δύο (2) έργα αξίας 9 εκ.€.
7. Αποχέτευση και Βιολογικός Καθαρισμός Κυριακίου – 4 εκ.€.
8. Ανακατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού και ολοκλήρωση Αποχέτευσης Βαγίων – 5 εκ.€.
• Εκτός των οκτώ (8) έργων Διαχείρισης Λυμάτων αξίας 81 εκ.€ που θα εξυπηρετούν 11 οικισμούς, έχουν επίσης ενταχθεί ή πρόκειται άμεσα να ενταχθούν 3 έργα ύδρευσης που στοχεύουν και στην εξασφάλιση ασφαλούς και με απουσία χρωμίου πόσιμου νερού.

4. Προωθούμε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Περιβαλλοντικού Κινδύνου και 5- Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
• Το 2010 το ΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική θωράκιση της περιοχής, καθορίζοντας αυστηρά ποιοτικά όρια τόσο για τον Ασωπό όσο και για τις εκπομπές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές παραμέτρους και καινοτόμες τεχνολογίες αντιρύπανσης. Επίσης η λεκάνη του Ασωπού χαρακτηρίστηκεως ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση περιοχή προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλα μέτρα αποτροπής γεωργικής νιτρορύπανσης.
• Η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Προγράμματος διαχείρισης περιβαλλοντικού κινδύνου περιλαμβάνει ελέγχους από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος – αυτό σηματοδοτείται από την πρόβλεψη του πρόσφατου Ν.4014/21-9-2011 για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση ότι ιδρύεται άμεσα Τομέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τα Οινόφυτα, για την παρακολούθηση εφαρμογής της δέσμης μέτρων που έχουμε θεσπίσει για τις περιοχές Ασωπού-Μεσσαπίας.
• Ως προς το δύσκολο εγχείρημα της σταδιακής αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει προκληθεί, ερευνούμε τη δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων και εφικτών προγραμμάτων αποκατάστασης, τα οποία εν συνεχεία θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

6. Συνεργασία με ΣΕΒ για κεντρικό αγωγό επεξεργασίας
• Είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ και τον ΣΕΒ για μια σειρά μέτρων που θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Κυρίως με την εξεύρευση χρηματοδότησης για τη δημιουργία κεντρικού αγωγού επεξεργασίας αποβλήτων για τις βιομηχανίες της περιοχής.

7. Δημιουργία ΒΙΠΕ στα Οινόφυτα
• Είμαστε σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης (ΓΓΒιομηχανίας). Για τη συγκρότηση Επιχειρηματικού Πάρκου (δηλ. εμπλουτισμένου και με άλλες χρήσεις όπως εμπόριο, συνεδριακά κέντρα κλπ.), ώστε να ενταχθούν οι άτυπες συγκεντρώσεις βιομηχανίας και με αυτό τον τρόπο να ελεγχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

8. Εξασθενές χρώμιο
Για τα επιφανειακά νερά το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη θεσπίσει από το 2010 πανελλαδικά για το εξασθενές χρώμιο το αυστηρό όριο των 3 μg/l και παρακολουθεί με μετρήσεις την τήρηση του ορίου.
• Το ΥΠΕΚΑ προωθεί κατά προτεραιότητα την ένταξη και χρηματοδότηση έργων για εναλλακτική υδροδότηση των περιοχών όπου σημειώνονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου, (άσχετα από το αν τυπικά και με το νόμο οι συγκεντρώσεις βρίσκονται εντός ορίων), στο πλαίσιο της αρχής της προφύλαξης. Σε συνεργασία με ΕΥΔΑΠ, Περιφέρειες και Δήμους, εντάχθηκαν ή είναι προς ένταξη έργα υδροδότησης στον Ασωπό, Ψαχνά κ.α.

Find It